Hellerup skôle, Denemarken.


Het is bijna week 3 van mijn reis en ik begin nu al te beseffen hoe goed wij het in Nederland hebben. Soms té goed en dat jeukt weleens bij mij. 3 jaar geleden ben ik mijn goede vriend Thomas op gaan zoeken op Bonaire. Zoals jullie weten gaat alles daar 25km/u langzamer en is de sfeer op het Caribisch eiland alleen maar ‘poko-poko’. Ik kan me nog goed herinneren dat ik daar te laat op het vliegveld aankwam vanwege een auto ongeluk. Check-in kon tot 13:15 en ik was er om 13:30 - eigenlijk niks voor mij. Toch mocht ik van de piloten mee vliegen, omdat het vliegtuig nog niet vertrokken was. Deze relaxte mentaliteit past beter bij mij. Op Schiphol ga je al niet mee uit principe. 

Anyway, Ik ben niet vaak in landen geweest waar mensen het net zo goed hebben als wij in Nederland. Frankrijk is mooi, maar vele mogen de Fransen niet. Italië is schitterend, maar daar kan het ook heel vies en arm zijn. Je kan niet tippen aan de Spaanse tapas, maar ook daar is het in de zomer te warm. De zon zou iets vaker mogen schijnen, maar Nederland heeft een goede balans vind ik. Dit is in Denemarken ook het geval. Sterker nog, het is hier wat rustiger en relaxter. To be honest – ik zou hier zo kunnen wonen! 

Lasse Reichstein

Vandaag ga ik een school bezoeken die net buiten het centrum van Kopenhagen ligt, namelijk in Hellerup. De school telt zo’n 650 leerlingen en het is in principe een basisschool. Toch werkt dit in Denemarken net iets anders. Deze school werkt in 3 stages en in elke stage heb je 3 klassen. Dat betekent dus dat deze kinderen hier 9 jaar op school zitten, waarvan de laatste 2 eigenlijk als middelbare jaren worden beschouwd. 

Ik word ontvangen door de directeur, waarmee ik mail contact heb gehad. Zijn naam is Lasse en hij geeft mij gelijk een guest badge. Lasse is een stereotype Deen: good looking, gezond, open blik. En dan dat stoere Viking baardje natuurlijk. Wij hebben gelijk een click en dat is ook te merken aan de manier waarop hij elke dag begint. Hij loopt alle klassen langs om zijn leerlingen een fijne dag te wensen. ‘The sense of community is the most important thing for me, Tim.’ Ik vind het nu al een baas. 

Er valt ook gelijk iets op aan het gebouw. Er zijn namelijk geen muren (alleen voor  het vak muziek). Ja de 4 muren van het gebouw natuurlijk, maar geen muren voor de klaslokalen. Ik had al veel gehoord over ‘open schools’, maar ik had dit nooit in het echt gezien. Echt waar, ik vind het fantastisch. Akoestisch is het perfect geregeld. Overal waar je komt zitten/liggen/loungen kinderen die hun eigen manier van leren ontdekken. Er zijn hangmatten, ligstoelen, pods, bankjes, barkrukken met hoge tafels, zitzakken, ronde tafels, lange Duitse tafels….. zo kan ik wel even doorgaan.
Terwijl Lasse rustig over zijn school vertelt stoppen kinderen even met werken en zwaaien naar hem. Lasse is een absolute voorbeeld. Ik mag van hem overal gaan kijken waar ik wil, maar  eerst zoek ik een plekje in de docenten ‘ruimte’ om notities te maken. Daar heb je ook een uitzicht op zee (zie foto’s). Haha, I know; it’s almost too good to be true! 

Feiten op een rij 

- Hellerup skole is een open school. Kinderen moeten er zelf achter komen welke manier van leren het beste bij hem/haar past. 
- Beweging/gamefication is aanwezig in de lessen. Zo heb ik een hele coole les gezien over het menselijk lichaam. 
- De leerlingen dragen geen uniform. Zij mogen zelfs petten en mutsen dragen.
- Het plafond is helemaal van ruit, dus er vallen constant zonnestralen binnen. (Zie foto’s)
- Er is geen zoemer. 
- Het rooster: 08:15 – 09:30 les. 30 minuten pauze buiten. 10:00 – 11:30 weer les. 45 minuten buiten pauze. 12:15 muzikale optredens waar heel de school naar kijkt (Eva, you would be proud!). 12:45 – 15:15 les. 
- Alle stages kent 1 zorg coördinator. Ook zij voeren gesprekken in the open, maar een kind mag altijd aangeven of hij/zij naar een gesloten ruimte wilt. ‘Why should a child have to knock on a door and wait oudside. If a child has a problem they know where to find me,’ Oliver, de zorg coördinator van de bovenste stage. 
- Hellerup skôle heeft een naturium, waar dieren en planten worden verzorgd. Hier vind je ook de moestuin. Het eten van de moestuin wordt ook gebruikt in de keuken. 
- Naast de school ligt een kunstgras veld voor gym. Dit lijkt op een hele grote Johan Cruijff court.
- Hellerup skôle probeert zoveel mogelijk buiten te doen. Dus field trips komen wekelijks voor. 
- Alle groepen worden na planeten genoemd. Lasse’s werkplek heet ‘de zon’. Ik zei toch dat hij een baas was…
- Technologie speelt een belangrijk rol hier op school. In de bovenste stage heeft iedereen een laptop. Er zijn alleen geen smartboards. 
- Telefoons worden gebruikt, maar alleen als de docent toestemming geeft. 
- Er wordt elke dag vers gekookt, dus warme maaltijden. Dit varieert van soep tot stamp met worst. 
- Dit is de eerste school in de EU met ‘de little mermaid’ trap. Ik vind het moeilijk om uit te leggen wat het precies is, maar je ziet het op de foto boven deze blog. Deze trap zie je nu ook op verschillende nieuwe scholen in Nederland.

De hele atmosphere hier op Hellerup skôle is om van te genieten. Alle docenten zien er uniek uit - eentje met dreds, een andere met tatoeages  over heel zijn lichaam. Iedereen straalt gewoon. 


In a good place

Mijn moeder en mijn broertje hebben altijd lovend over Scandinavië gesproken en nu begrijp ik waarom. En dan te denken dat ik nog naar Helsinki, Stockholm, en IJsland ga. Overigens is mijn bankrekening er iets minder blij mee hoor. Man, wat is het duur hier zeg. Is it worth it??  ABSOLUTELY!


I would just like to thank Lasse for this experience. A true gentleman for his guests, but most important; a gentleman for his pupils. 

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Jack (maandag, 18 september 2017)

    Je hebt nog een klein 14 dagen voor je even terug komt, gebruik deze dagen goed want ze zijn zo om. Leerzame dagen toe gewenst.Jack en Diny