It's good to be back


Voor het eerst in mijn leven heeft de zomervakantie heel lang geduurd. Dit is de eerste keer in 6 jaar tijd dat ik niet op reis ben geweest. Geen backpack avontuur door Azië. Geen duik trip op de ABC eilanden. Geen road trip door Europa. 6 weken sunny Nederland. Yippee

Was het nou echt  zo erg? Absoluut niet! Ik heb een tip voor de mensen die na een jaar werken er even doorheen zitten; neem 5 weken de tijd om je batterijen te herladen. Creëer voor jezelf een routine. 8 uur opstaan – met je hondje een stevige wandeling maken – 20 baantjes trekken (het liefst in een buitenbad) – maak een to-do list – ga ergens lunchen – doe een siësta (tussen de 30 en 60 minuten, niet langer) lees wat – kook wat – 60 minuten full body work-out (B-fit is my personal favourite) – kijk een documentaire – herhaal. FAN-TAS-TISCH. 

Ready for take off
Net voor mijn vertrek naar Schotland, werd ik uitgenodigd om op 2College te komen kijken naar een nieuw project . Deze VMBO school in Berkel-Enschot of all places, hanteert ‘Kunskapsskolan’ onderwijs. Dit is een Zweeds model waarbij het stellen van doelen centraal staat. De leerlingen doen dit zelf en dit maakt het juist zo interessant. Gestandaardiseerd onderwijs maakt plaats voor gepersonaliseerd leren. Dit klinkt als muziek in mijn oren. 
Op 2college werkt een ex-studiegenoot van mij, Liesbeth van Damme. Vroeger maakte wij er een wedstrijd van om te kijken wie het langst over 1 studie kon doen (toen wij klaar waren stond het 6-8 in jaren. Ik zeg niet voor wie ;). 
Aangekomen op locatie merk ik gelijk aan mezelf dat ik dit heb gemist. The vibe van een school, de flauwe grapjes, de nieuwsgierige koppen, de ‘dabs’, de laatkomers, de onbevangen blikken, zelfs de geuren van de lokalen(!). Dit laatste klinkt gek, maar mijn voetbalvrienden weten precies wat ik bedoel. Als je na een te lange zomerstop je rentree maakt in de kleedkamers van je plaatselijke club, ruik je iets. Het is een soort cocktail van zweet, gras en tijger balsem. Het meurt ontzettend, maar toch hou je ervan. Dit is de beste vergelijking die ik kan maken over docenten en schoollokalen. 
Ik word ontvangen in de docentenkamer en ik voel me gelijk thuis. Alle docenten zien er fit uit, ze stellen zich netjes voor en iedereen is geïnteresseerd in mijn verhaal. Ik kom zelfs bekende tegen. Er hangt een super sfeer.

 Het programma
08:15 – 08:30: de kunskapsskolan docenten komen bijeen om de afspraken en doelen van die dag te bespreken.
08:30 – 09:00: het journaal kijken met de leerlingen.. Vervolgens word er gediscussieerd . 
09:00 – 10:00: mentoruur. Er zitten 23 leerlingen in de klas en er zijn per klas 2(!) mentoren. Wow. Doelen voor die dag worden besproken met de leerlingen. 
10:00 – 15:00: de kernvakken en LO  zijn verplichte vakken voor de leerlingen. De rest van de vakken mogen zij zelf indelen. Heel bijzonder, maar het lijkt de leerlingen te lukken.

Liesbeth en Mick zijn de twee mentoren op deze groep. Liesbeth is altijd enorm sterk geweest in het hanteren van verbale en non verbale vaardigheden. Liesbeth is rustig, luistert goed, de leerlingen hangen aan haar lip. Mick is wat luider, streng (op een goede manier) en maakt hier en daar grapjes met de leerlingen. De kinderen hebben the best of both worlds met deze twee mentoren. 

Liesbeth heeft het druk met lesgeven, dus ik krijg niet echt de kans om door te vragen over kunskapsskolan. Ik besef dat Ik dat ook totaal  niet erg vind.  Ik ga het namelijk ook nog in Zweden zien. Waar ik Liesbeth wel heel dankbaar voor ben is het feit dat ik weer heb mogen proeven aan een school die een mooie ambitie heeft. I’m back and I can’t wait to go to the next school: Harlaw Academy in Scotland.

04-08-2017. Nederland. Berkel-Enschot. 2College