London.


I have good news and I have bad newsIk zal beginnen met het positieve. Gisteren kreeg in een telefoontje vanuit de VS dat ik ben aangenomen bij Nearpod* als 1 van de 175 Pionears* wereldwijd. Op het gebied van onderwijs opent dit heel veel deuren voor mijn project. Als je ooit met een Amerikaans bedrijf hebt gesproken, weet je dat het allemaal een tikkeltje overdreven is, maar ik voel me wel gelijk part of the team. 

Mijn maatje Alistair, waarmee ik samen heb gereisd de afgelopen week, trakteerde mij gelijk op een G&T en Fish&Chips in één van de beste restaurants in Camden town; Poppies. Tijdens onze etentjes deze week, hebben wij de mobieltjes weggelegd en filosoveerde wij over actuele zaken. Uiteraard praatte wij ook over de stad die wij bezocht hadden. Ik kom nu ook gelijk op het negatieve…. Londen. 

De mensen die mij kennen, weten dat ik Londen geweldig vind. Het voelt voor mij alsof ik door mijn stad Breda loop. Oké, Londen is 45 keer zo groot, maar het is alsnog gezellig. Het is nostalgisch. Als je daar bent, heb je het gevoel dat je bij Oma aanschuift voor een gehaktbal met rooie kool. Je hebt nog de ouderwetse voetbalstadions die midden in een woonwijk staan, zoals Stamford bridge en Craven cottage. Je hebt fantastische rommelmarkten door heel de stad. En ETEN. Heel veel eten. Een ideale stad dus om met je vriend(in) of met je maatjes naar toe te gaan, maar op dit moment hangt er een nare sfeer.  

Londen kent zware tijden, dat weten wij allemaal. Dit jaar hebben wij onze (Effent) jaarlijkse reis naar Londen moeten annuleren vanwege de vreselijke aanslagen. Het gekke is; you tend to forget all of those things. Dat klinkt heftig wat ik zeg, maar het is echt zo. Er gebeurt op dit moment zo veel  op de wereld dat je snel vergeet wat er bijvoorbeeld in Londen allemaal gebeurt is. Maar de Londenaren zijn het niet vergeten hoor.
Er heerst een gespannen sfeer. Ik heb hier een paar voorbeelden van:
• Overdag vliegen er constant zo’n 3 of 4 helikopters boven de stad. Dit bied veel veiligheid, maar het geeft je ook het gevoel dat je heel de tijd in een James Bond film zit.
Over James Bond gesproken; er lopen heel veel undercover agenten rond.
-      Je hoort heel de dag sirenes. Niet heel prettig. 
• Londenaren kijken je van top tot teen aan om er zeker van te zijn dat je echt toerist bent.
• Als je good morning zegt in de tube, kijken ze je aan alsof je een alien bent. 
• Begin alsjeblieft niet over ‘Brexit’ want ook de Engelse hebben geen flauw idee wat er allemaal gaat gebeuren. Immigranten lachen heel     de situatie uit. What are they going to do without us...?! 
• Londenaren hebben ook niet zo veel om naar uit te kijken heb ik gevoel. Nja…. Kerst! Overal hangen er al reclameborden…

Misschien zijn zij de toeristen en vele immigranten helemaal beu. Hebben zij daarom voor BREXIT gekozen? Misschien willen de Engelse  gewoon even rust om alles weer op een rij te zetten. They definitely need a break


Dear Ryanair

Voordat ik over onderwijs begin wil ik ook nog iets kwijt over Ryanair. Als je met Ryanair vliegt, weet je precies wat er je te wachten staat. Ryanair’s motto is: Low fares. Made simple. Ik kan je vertellen; het is zeker heel simpel. Maar goed, daar kan ik echt wel mee leven, want daar betaal je ook zo weinig voor. Wat ik wel lastiger vind is dat ‘veel-te-blij deuntje’ aan het eind van de vlucht. De Ryanair reizigers weten precies wat ik bedoel. Als jouw vlucht op tijd aankomt word je in een keer wakker getoeterd om je te vertellen hoe geweldig het Iers bedrijf wel niet is. Een Ierse vrouw vertelt jou, met haar sexy Iers accent, dat jij ALWEER op tijd bent aangekomen op jouw bestemming. Volgens de statistieken van Ryanair komen 9/10 vluchten op tijd aan. Dit is nu mijn 4e vlucht met deze maatschappij en 3 van de 4 vluchten zijn niet op tijd aangekomen. Ik heb geen haast, dus ik ben ook niet boos. Maar Ryanair wees ook een grote jongen en speel dan ook een deuntje op het moment dat het niet gelopen is zoals jullie verwacht hadden. Ik stel voor dat hele enge deuntje van de film Jaws. Bij voorbaat dank. 


Onderwijs

Let’s talk education. Op het gebied van onderwijs, heb ik iets geweldigs mee gemaakt. Ik heb namelijk les gegeven aan mijn leerlingen op het Effent in Oosterhout. Huh...? Ja klopt, je leest het goed. Samen met mijn maatjes Richard Koekkoek en Nynke Kops (zie eerste blog) heb ik iets heel vets voor elkaar gekregen en daar ben ik Rico en Kopsie heel dankbaar voor.
Hoe hebben wij dit aangepakt? 

• De leerlingen hebben eerst een Nearpod presentatie* gemaakt tijdens de les in Oosterhout. Het ging over Londen uiteraard. Dit is activerende didactiek op zijn best. Mocht iemand de code of uitleg willen over Nearpod neem contact op! Ik kom het graag uitleggen. (PioNear talk ;))
De code van Nearpod zorgt ervoor dat de leerlingen in mijn klassenomgeving komen. Ik ontvang alle resultaten op mijn device en zo kan ik gelijk alles nakijken en feedback geven. 

• Vervolgens gaf ik via Skype een live tour van het centrum van Londen. Zo konden de leerlingen precies zien waar de Londen eye was. Westminster en Big Ben kwamen ook in beeld en ik heb de leerlingen uitgelegd hoe het werkt met de underground. Nynke vroeg mij om dit in het Engels te doen. Super slim. De kinderen vonden het fantastisch. Stel je voor; de leerlingen maken een activerende opdracht in de les en vervolgens krijg je een live tour van je ‘travelling teacher’ ;). Dit vond ik wel heel speciaal. 

• Vervolgens had ik de smaak te pakken. Één van mijn favoriete plekken in Londen is het museum ‘Tate Modern’. Richard en ik dachten; hoe cool zou het zijn als wij de kinderen in zijn tekenklas een live tour konden geven van het museum. En het is gewoon gelukt! De kinderen konden bijvoorbeeld meekijken en discussiëren over een schilderij van ‘constant’ een Nederlandse kunstenaar. Heel inspirerend. Rico liet mij vandaag weten dat een leerling hierdoor in de Herfstvakantie naar Tate gaat. Get in there! 

Engeland

Over het systeem valt niet heel veel te zeggen, omdat het grotendeels op dat van Schotland lijkt (zie blog Mr.Connor). Ook op deze school hanteren zij algemene niveaus :(. Qua digitalisering lopen de Engelse voor op de Schotten, omdat zij meer te spenderen hebben. Op Harlaw Academy in Schotland had de directeur zo’n 5000 pond (ong 6000 euro) budget om in te zetten voor ICT/digitale materialen. Op de City of London Academy in Engeland (zelfde aantal leerlingen) is het budget 15000 pond (ong. 16000 euro). Tablets en computers worden hiermee betaald.

 Ik zet even een aantal feiten op een rij over deze school: 
Telefoons zijn op deze school verboden. Als leerkrachten digitale tools willen inzetten mogen zij de iPads of computers reserveren. 
• Discipline speelt op deze school een belangrijke rol. Een leerling komt de klas niet binnen als hij/zij niet goed gekleed is. (Zie uniform foto’s)
• Leerlingen bedanken de docent voor zijn les. Dit vind ik echt iets hebben. De relatie tussen docent en leerling is hier sowieso formeler. Er wordt niet over koetjes en kalfjes gepraat. Er heerst echt een let’s get on with it mentaliteit. 
• Leerlingen melden zich s’ ochtends aan met een soort chipkaart. Dit is gelijk de presentie melding. Hier ben ik geen voorstander van. Het is veel minder persoonlijk als de ‘form classes’ in Schotland
• Met dezelfde chipkaart betalen de leerlingen voor alles. Dit is om te printen/kopiëren, maar ook om te lunchen. Volgens de directeur geeft dit de leerlingen een gevoel van verantwoordelijkheid en leren zij beter met geld om gaan.
• Op The city of London Academy worden ‘culture’ lessen gegeven. Hier leren de leerlingen onder andere wat ‘cockney slang’ is. Dit is een soort jargon waarbij er gerijmd wordt met de Engelse taal. Denk aan apples and pears voor upstairs. Of trouble and strife voor wife. Dit vind ik echt cool. 
• Er mag op deze school ook gekozen worden voor Spaans. 

Helaas waren mijn lesgeef mogelijkheden beperkt op deze school. Er moesten allerlei formulieren goedgekeurd worden voordat ik de kans kon krijgen. Balen!
Ik ben wel blij dat ik vandaag naar Scandinavië ga. Eindelijk een omgeving die ik niet ken. It’s time for Copenhagen.  

Reactie schrijven

Commentaren: 8
  • #1

    Judith � (donderdag, 14 september 2017 19:51)

    Leuk om te lezen, Tim! Gaaf!

  • #2

    Iep (donderdag, 14 september 2017 19:59)

    You go Timmie!

  • #3

    Nynke (donderdag, 14 september 2017 20:28)

    Geniet mee van ieder moment. Blijf sturen en zelfs live je volgen gaat ook;) tor snel!!

  • #4

    Annemiek (donderdag, 14 september 2017 20:59)

    Super mooi verhaal Tim. Fijn om je zo te volgen. Gaaf zo'n 'live lesson' from London. Enjoy your next stop. X

  • #5

    Silvie Renders (donderdag, 14 september 2017 22:08)

    Wat super leuk om te lezen, erg gaaf!!! Groetjes ook van de jongens...

  • #6

    Jack (donderdag, 14 september 2017 22:18)

    Fijn voor je dat de reis volgens deplanning verloopt, en fijn voor ons om je zo te volgen. Jack

  • #7

    Maud (vrijdag, 15 september 2017 07:38)

    Wauw, wat gaaf die live verbinding met Effent voor die lessen, top.
    Ik reis zo met je mee! Geniet van Scandinavië.

  • #8

    Karin (vrijdag, 15 september 2017 08:40)

    Leuk om je ervaringen te lezen! En mooi hoe je nog contact houdt met de kids op het Effent!