دولة الإمارات العربية المتحدة,

De Verenigde Arabische Emiraten (VAE)  دولة الإمارات العربية المتحدة,

Voordat je deze blog leest ga ik even wat uitleg geven over Dubai, want daar zijn veel verwarringen over ontstaan. Dubai is een van de 7 Emiraten (steden) die de Verenigde Arabische Emiraten (het land) vormt. De andere 6 Emiraten zijn; Sharjah, Ajman, Ras al Khaimah, Fujairah, Umm al Qaywayn en de bekendste - Abu Dhabi, de hoofd Emiraat. De voornaamste reden waarom de VAE zo booming is, is gekomen door olie.  94% van de oliewinning komt uit Abu Dhabi en maar liefst 5% uit Dubai. Dit betekent dat de stad Dubai nu echt van toerisme leeft en niet meer van de olie-industrie. Times have changed
Één ding waar je vooral op moet passen binnen de Emiraten is dat wetten en regels verschillend zijn per Emiraat. Zo wordt er in Dubai gewoon alcohol geschonken, maar in andere Emiraten zijn er strengere regels. Overigens is openbare affectie, dus kussen en knuffelen, in alle Emiraten not-done en daar staan boetes op. Homoseksualiteit is overal verboden en daar staan gevangenisstraffen op. 
Door de strenge toezicht (vooral in de grote steden) is criminaliteit zeer laag. Daar zorgt onder andere ook de Minister of Happiness  wel voor. Dit is geen grap. De VAE heeft een minister voor blijdschap en geluk. Hoe cool is dat? 


Toen ik 13 was speelde ik het strategisch levenssimulatie spel ‘Sims’. Voor de mensen die dit computer spel niet kennen – je kan een stad helemaal opbouwen en besturen from scratch. Zo moet je er bijvoorbeeld voor zorgen dat jouw Sims allemaal een welvarend en gelukkig leven leiden, maar je kan tegelijkertijd ook huizen, parken en hotels bouwen. Je kan Sims oneindig spelen omdat er geen enkele manier is om te winnen. In andere woorden; je blijft maar doorgaan. 
Waarom vertel ik jullie dit precies?  Tijdens mijn 2 weken in Dubai heb ik echt het gevoel gehad dat de Sjeiks van Dubai een soort Sims spelen, maar dan real life. Overal waar je kijkt staan verbluffende wolkenkrabbers, hotels, kantoren, en shopping malls. Heel veel shopping malls. In één van die winkel boulevards hebben ze zelfs 5 ski pistes. Ja… van nep sneeuw en ijs ja. Take a minute to think about that one...
Door heel de stad worden records na records verbroken. Één voorbeeld hiervan is de multifunctionele Burj Khalifa, die met haar 828 meter over heel de stad uitkijkt. Saoudi-Arabië is net begonnen een hogere hotel te bouwen van 900 meter. Hoe reageert Dubai? De Sjeiks zijn meteen begonnen met een hotel te bouwen die 1008 meter zal zijn…. Alsof er een potje Sims tegen elkaar wordt gespeeld. BIZAR

Het houdt gewoon niet op. Overal waar je kijkt wordt er gewerkt aan nieuwe gebouwen of stadions of wegen of man-made eilanden. De Sjeiks bedenken in ieder geval wel iets om de mensen aan het werk te houden.
In Dubai is ook echt een ‘baas boven baas’ wereld en dat maakt de stad behoorlijk intimiderend vind ik. Lamborghini’s  en Ferrari’s racen door de straten waar duizenden Indiase en Pakistanen voor peanuts staan te werken. Zelfs de politie rijdt in deze super cars! De kloof tussen rijk en arm is zo enorm en dat gaat op een gegeven moment behoorlijk irriteren. Alle werknemers in de hotels en taxi’s noemen hun klanten ook ‘boss’.  Ik kon het aan het eind van mijn twee weken niet meer aanhoren. I am nobody’s boss and I am certainly not more than you are…. 



Onderwijs 

De Verenigde Arabische Emiraten zijn zo divers en multicultureel, omdat er zoveel gastarbeiders en hun gezinnen daar wonen. Dit is helemaal terug te zien in het scholensysteem. De VAE telt zo’n 511 internationale scholen; Britse, Indiase, Amerikaanse, Iraanse, Franse, Filipijnse, Pakistaanse, Duitse, Zwitserse, Russische, Japanse, Chinese en Canadese. Dat is 40% van alle scholen in de VAE. Dit zijn allemaal privé scholen en dat betekent ook dat het schoolgeld voor deze scholen hoog ligt. Docenten vanuit alle landen worden naar de VAE in gevlogen om het onderwijs weg te zetten wat ook bekend is vanuit hun eigen land. De gemiddelde salaris van een docent op de internationale scholen varieert, maar volgens één van de Franse docenten, verdienen zij ongeveer 18000 Dirhams per maand. Dat is ongeveer 4000 euro. Owja.... belastingvrij. 
Op de meeste lagere internationale  scholen wordt basis Arabisch aangeboden, wat natuurlijk super is voor de integratie van deze ‘gasten’. 

De openbare scholen (dit vind ik vooral heel interessant)  worden allemaal vanuit de staat gefinancierd. Het curriculum is vooral gebaseerd op geloof, lokale tradities, en culturele identiteit. Zo bidden de kinderen bijvoorbeeld 5 keer per dag en leren zij alles over de Koran. Sommige openbare scholen zijn zelfs all boys or all girls schools. Dit ben ik overigens ook in de UK tegen gekomen.   
De scholen worden beoordeeld vanuit een hoog opgeleide onderwijs commissie; ADEC. De ranking van de ADEC voor openbare scholen ziet er als volgt uit: outstanding – very good – acceptable – weak – very weak. In 2015 scoorde de meeste scholen acceptable, dus het niveau is laag. Dit vonden de Sjeiks overigens niet zo acceptable. Sinds dat moment zijn er in verschillende openbare scholen Smart Classes door de grote bazen  geïntroduceerd. Dit zijn klassen waar vooral veel gebruik wordt gemaakt van devices en technologie. Daar zijn allerlei top coaches op deze pilots geplaatst door de overheid. Een andere initiatief is knowlegde village. Dit is een plek waar allerlei universiteiten en onderwijs bedrijven bij elkaar komen op het onderwijs in de VAE een duwtje in de rug te geven. De sfeer hier is fantastisch, maar ik miste wel de lokale mensen. 
De Sjeiks hebben ook bepaald dat er veel meer Engels gesproken moest worden op hun scholen. Zo zijn er nu ook openbare scholen waar Engels de voertaal is. Helaas heb ik geen openbare scholen kunnen bezoeken. Daar zijn de regels over gastdocenten zeer streng en bovendien had ik het gevoel dat de scholen mijn project niet helemaal begrepen. Met pijn en moeite mocht ik een foto maken van de buitenkant van één van de scholen; Al Ahmadiya school situated in the Creek. Zie foto’s. 



Ontwikkelingen 

In Dubai zijn er toffe ontwikkelingen geweest wat betreft mijn project. Van de week stond er een stukje over mijn reis op www.onderwijsland.com. Voor de liefhebbers neem een kijkje op: https://www.onderwijsland.com/7/nieuws/747/tim--the-travelling-teacher.html

Daarnaast heb ik nieuwe uitnodigingen ontvangen uit Amerika, Costa Rica en India. What an honour

Dan heb ik van ‘Juf Bar Linders’ uit 010 haar nieuw boek ‘lesgeven vanuit je hart’ ontvangen om te proeflezen. Juf bar is een powerwoman die veel liefde, enthousiasme en passie in haar lessen stopt. Bar zet het kid op de eerste plek - zo heeft zij bijvoorbeeld haar leerlingen de illustraties laten tekenen in haar boek. Echt super cool. Respect Bar en heel veel succes met je volgende boek! Ik weet al waar die over gaat;) 
http://hetontwikkelpunt.nl/product/lesgeven-vanuit-je-hart/ 

Last but not least, ik heb een interessante meeting gehad met Leila Ira over haar 'Big/Little Leaders' project. Zeker het checken waard: http://www.littleleaders.eu

Mijn volgende bestemming is Zuid Afrika. Hier ga ik 4 weken werken voor de stichting Ready4life in The windy city; Port Elizabeth. Eindelijk weer wat actie en eindelijk weer lesgeven! I’ve been looking forward to this one…




Reactie schrijven

Commentaren: 4
  • #1

    Maaike Hazelhoff (zondag, 22 oktober 2017 14:48)

    Heel mooi om te lezen, Tim. Wat maak jij veel mee! En wat schrijf je goed! A joy to read.

  • #2

    Nynke (zondag, 22 oktober 2017 16:07)

    Wat een mooie ervaringen weer! Ben benieuwd naar meer spreek je snel;)

  • #3

    Wilma (maandag, 23 oktober 2017 09:08)

    Super hoor Tim
    We hebben weer genoten van je verhaal.
    Veel succes in Zuid Afrika �

  • #4

    Marina (woensdag, 25 oktober 2017 17:00)

    Tim! Wat heb jij een lekkere pen! Fijn leesvoer en een prachtige vogelvlucht waar jij ons in mee neemt. Ontroerend wat je schreef over dat hele " baas boven baas" gebeuren.
    "I am nobody’s boss and I am certainly not more than you are…. " ik hoor het je zeggen.
    Namasté